onsdag 18 april 2018

Smygrökare stängde hela börsenIdag onsdag blev Stockholmsbörsen tvungna att stänga ner på grund av att brandlarmet och därmed sprinklersystemet startat. Det låter som om verksamheten är väldigt ömtålig och sårbar. Enligt uppgift innebär detta att även Helsingforsbörsen fick stänga.  Claes Hemberg twittrade om att han tycker att en rättvis kompensation skulle vara en dags gratis handel i morgon.

Själva den uteblivna handeln är en stor grej och där handlar det om stora pengar. Jag ser framför mig den personliga ångesten om larmet skulle utlösts av en smygrökare på en gästtoalett. Den killen/tjejen hade nog haft en hyfsad ångest nu. Nu är i alla fall börsen öppen igen och vi hoppas att ni alla gör bra affärer.

För tydlighetens skull vill jag påpeka att rubriken är ett skämt. Det finns inget som tyder på att det var en smygrökare som utlöst larmet. Detta är endast mina funderingar kring om så vore fallet. Det hade varit lite lustigt men än så tragiskt.


måndag 16 april 2018

Ny sekt inom finansvärlden

4 minuter med humor som ni inte vill missa!
Den senaste tiden har det visat sig att det inte bara finns en Fing-sekt och en HM-sekt. Det finns även en casinosekt. Sektbeteendet bestrå frmst i att man inte ser på bolaget men en cynisk blick utan att man istället låter känslorna styra. Om någon kritiserar ens bolag blir man nästan irriterad och det faktum att aktien går ner beror inte på företaget eller dess verksamhet utan på att "folk inte förstår" hur bra företaget är. Intressant psykologiska effekter helt klart.

Missförstå oss inte nu, vi njuter verkligen inte när någon förlorar pengar eller när någons analys visar sig felaktig. Tvärtom! Hade vi fått älja skulle vi gärna se att alla tjänade pengar på sina investeringar hela tiden och varje dag. Lite humor måste man kunna ha även i och kring investeringar.

Läs mer:
Sektföretagen Fingerprint och HM
Insynspersoner säljer Leovegas

söndag 15 april 2018

Veckans Bästa BlogginläggKronan till Miljonen har i veckan skrivit om att han snart nått halvvägs i sitt mål att bli Miljonär. 49,2 % av målet är tydligen uppnått. Frågan är vad vår vän Kronan kommer göra då? Lägger han ner bloggen?

Ekonomitankar skriver om hur mycket pengar man som egen företagare betalar i skatt respektive får behålla själv. Tragisk läsning! Man undrar om vi i Sverige inte vill att någon ska starta och driva företag.

Framtida rikedom skriver om några välgörenhetsorganisationer som de stöder. Inlägget startar med frasen"jag hatar att betala skatt" I övrigt skall jag inte säga att vi håller med eller särskilt stödjer de i inlägget uppräknade oranisationerna men vi litar på Framtida rikedoms omdöme och antar att de är bra. Speciellt Barncancerfonden känns given.

Sparo ställer sig frågan Vad är företagsobligationer för skit? och som vanligt har vi svårt att säga emot en smart och väl påläst kille som Micke Sparo.

Miljonär innan 30 skriver det enda intressanta inlägget om Svenska akademien som jag någonsin läst faktiskt. Vem bryr sig om den där barnsliga kulturelitens pajkastande? Deras investeringar däremot. De är intressanta. En riktigt stabil defensiv portfölj.

En av våra favoritbloggare är Krösus och även om hans senaste inlägg inte ger några superintressanta köptips eller nya insikter tycker vi att han skriver så rakt och okonstlat att vi vill rekommendera alla att läsa hans blogg. "Skall man äga bolag med politisk risk så bör man ju också hålla koll på politik men det ids jag inte. Enklare att trycka på säljknappen." Det är svårt att säga emot de där även om vi väljer att sitta kvar i Dedicare.

Själv har vi skrivit ett uppmärksammat inlägg om framtida boende för barnen. En hel del insiktsfulla kommentarer i det inlägget. Kolla mer hos Aktiepappa.

Hoppas ni har en riktigt go sändag!fredag 13 april 2018

Bodyflight - en flygande IPO
Bodyflight är ett upplevelseföretag som är på väg till börsen. Deras affärsidé går ut på att bygga vindtunnlar där man medelst stora fläktar simulerar ett fall i 200-300 km/h vilket motsvarar ett fallskärmshopp. Bodyflight noteras på Aktietorget till en förållandevis blygsam summa på 7 kr per akite. Totalt ligger värdet på IPO:n 21 miljoner vilket kan jämföras med omsättningen som ligger på 26 miljoner kronor. Rätt sällan man ser en så liten emission eller lågt börsvärde att det understiger den årliga omsättningen faktiskt. Totalt värde på hela bolaget efter notering är 70 miljoner kronor.

SvD Börsplus har gjort en bra genomgång av Bodyflight som rekommenderas. Tyvärr krävs det ett abonnemang för att läsa den och det kan i och för sig vara en bra investering. För er som inte vill eller kan se det där finns detta inlägg som är något av en lightversion. Kolla gärna in filmen om deras produkt.

Bodyflight har funnits i några år och tjänar faktiskt pengar till skillnad från många börsnoteringar. De räknar med att expandera internationellt vilket låter bra men det finns en hel del konkurrenter där ute och succén är allt annat än given. Marknaden för den här typen av upplevelser borde rimligtvis vara begränsad. Det här är något man gör max en gång och därmed borde det vara svårt att skala upp verksamheten och få den att lyfta till nivåer värdigt ett börsbolag.

Risken känns dock begränsad då man faktiskt har prissatt aktien  ganska försiktigt. 

Fakta om Bodyflight


Teckningskurs: 7 SEK
Sista dag att teckna: 25 april 2018
Börsvärde:70 miljoner SEK
Första dag för handel: 24 maj 2018
VD: Markus Wiborg
Lista: Aktietorget

Vi väljer att avstå Bodyflight men det är inget självklart case faktiskt. Det här kan mycket väl bli en vinstlott. I alla fall kortsiktigt.


Läs fler inlägg om IPO:erBodyflight - IPO
Bodyflight erbjuder fallskämrsupplevelse utan att hoppa från ett flygplan. Det ser onekeligen roligt ut!

torsdag 12 april 2018

Ett investmentbolag som blöder!

Investmentbolaget Havsfrun

Havsfrun är det lilla fastighetsbolaget som blev ett investmentbolag och som är noterat på Stockholmsbörsen sedan 1994. De har sedan dess haft samma huvudägare. Huvudägarna är två herrar som sitter på drygt 72 % av bolaget. De sitter även i styrelsen och de jobbar aktivt i bolaget. Det känns faktiskt på flera sätt som om Havsfrun är lite av en familjeangelägenhet. På gott och ont. 

Placeringsstrategin går ut på att förvalta en "globalt diversifierad multistrategiportfölj innehållande hedgefonder vilka  bolaget i samråd med sin hedgefondförvaltare bedömt vara de främsta inom sin strategi". Normalt är det 8-15 olika fonder. Vi har alltså ett investmentbolag som investerar i fonder istället för i aktier. Något som vi faktiskt inte stött på tidigare och nya friska ideér är intressant. Tills vi börjar fundera på det där med kostnader. Hedgefonder kommer normalt med rätt så rejäla förvaltningskostnader och vi utgår från att detta även är fallet med de i fallet aktuella hedgefonderna. Dessa kostnader skall sedan läggas till de kostnader bolaget själva har för löner, arvoden, hyror mm. Det låter som om det kan vara svårt att få det att gå ihop. Och det är det också.

Havsfrun gör ingen vinst. Tvärtom, de gör rätt så rejäla förluster varje år men tro inte att det hindrar dem från att dela ut pengar till aktieägarna. Nejdå; med en direktavkastning på 7,8 % ser de ut att vara en riktigt bra utdelare. Dock kommer utdelningen med en bitter eftersmak när man inser att utdelningen äter på bolagets kapital.

2017 omsatte Havsfrun 7,1 miljoner vilket resulterade i en förlust på 1,5 miljoner. Samma siffror för 2016 är 4,2 miljoner med en förlust på 6 miljoner. Och detta under två riktigt bra år på börsen. Jag vågar inte tänka på hur det kommer gå under riktigt dåliga år. Det bör dock nämnas att förlusterna till största delen uppkommer pga bolagets fasta kostnader. Skulle vi räkna om Havsfruns fasta administrationskostnader till en procentuell "förvaltningsavgift" skulle det för 2017 innebära 3,6 % per år. Till detta skall alltså läggas de kostnader som betalas till hedgefonderna under året. Dessa kostnader har varit svåra att hitta men de bör uppgå till en bra bit över 1 % i alla fall. Sannolikt kan de vara dubbelt så dyra. Utöver detta delar man dessutom ut 7,8 % till sina aktieägare.

Det som ser ut som en riktigt fin utdelningsaktie visar sig enligt oss vara ett företag som blöder och som slösar med pengar. Konstigt nog handlas Havsfrun i princip helt utan investmentrabatt vilket är konstigt i sig och ännu mer konstigt givet deras undermåliga resultat.

Sammantaget gör ovanstående att vi avstår Havsfrun.Läs mer om investmentbolag
tisdag 10 april 2018

Har man ett ansvar som förälder?
Det uppstår ofta diskussioner om att unga vuxna inte har råd att köpa sig ett boende eller få möjlighet att hyra något på en bättre adress dagen då det är dags att flyga ur boet. Vi är av åsikten att det är något som man som förälder har ansvar för, att planera inför dagen D. Många väljer att förlita sig på samhället och att det får lösa sig när det är dags och här tänker vi lite annorlunda. Vi väljer i stället att planera och räkna på hur mycket som behöver sättas undan tills det är dags att fundera på ett eget boende. Vi har med hjälp av Stefan Thelenius sparkalkylator beräknat vad ett sparande på 700 kronor i månaden skulle bli tills 20 års-dagen. Som bilden visar skulle slutsumman bli ca 303 000kr, beräknat på 7% avkastning per år. Den summan skulle i dagsläget räcka till kontntinsatsen för ett boende som kostar 2.000.000 kr och för de pengarna får man faktiskt en hyfsad lägenhet i ett rätt bra område i Sveriges näst största stad.

Väljer man att investera i stabila bolag som delar ut årligen till sina aktieägare på några procent krävs det ingen större uppgång av aktiekursen för att nå 7 % per år. Det går till och med att hitta utdelning på de pengarna i stabila utdelare som Swedbank eller Nordea till exempel.

Det skulle vara intressant att se hur ni läsare tänker kring ämnet. Anser ni att det är föräldrarna eller samhället som skall hjälpa ungdormarna att skaffa ett boende när det är dags att flytta hemifrån? 

För att förekomma alla kommentarer om att alla har inte samma möjligheter att spara och vissa har föräldrar som inte vet om att de bör spara eller kanske inte klarar av att spara kan vi redan nu säga att vi anser att de allra allra flesta i Sverige har möjlighet att spara 700 kr per månad och barn. Det handlar om att ha viljan och att prioritera. Sen blir det orättvist när vissa föräldrar väljer att inte planera åt sina barn och då har rman som barn en större utmaning och kanske får man börja sin boendekarriär i ett lite "sämre" område och jobba sig uppåt. Det blir svårare och bökigare men ingenting är omöjligt. 


Läs mer om barnsparande: 

Spara till barn 
Film: Spara till barnen i 4 steg 
Spara till barn - lillebror 

söndag 8 april 2018

Veckans Bästa Blogginlägg
Påsken är över och det är dags att börja jobba igen. Vi har jobbat med att läsa bloggar vi och den här veckan är de bästa inläggen inom sparande och investeringar:

 • Investera-pengar som skriver om SVT/SR och vilket slöseri med pengar det är att behålla dem i dess nuvarande utformning. Investera pengar anser att de inte behövs längre och vi är beredda att hålla med. SVT startades som ett sätt att kunna informera svenska folket om nyheter och att nå ut vid viktiga händelser. Den informationen sköts numer på annat håll och SVT har själva grävt sin grav genom att sluta agera opartiskt. De har i mångt och mycket blivit en form av propagandaapparat.

 • Egon Investor har i veckan skrivit om något som troligtvis de flesta som investerar i aktier kontinuerligt känner igen sig med, nämligen att kolla sin depå dagligen, ja kanske till och med mer än så. 

 • Lundaluppen har gjort en läsvärd och en välskriven analys av Lindab, med både för- och nackdelar. 

 • Att välja lycka skriver en bokrecension om att Hitta världens bästa aktier av Marcus Hernhag. 

 • Den tysta investeraren sticker ut hakan och går till försvar för Banhof och deras kritiserade reklam. Oavsettt vad man står i sakfrågan så är det ett intressant inlägg. Hur som helst har det talalts mycket om Banhof i veckan och därför tycker vi att det inlägget passar bra på listan.

 • Snålcoachen skriver en artikelserie om ansvar. Något som vi anser att alldeles för många tar alldeles för lite av i dagens samhälle.

 • Petrusko har länkat till flera intressanta intervjuer i veckan. Bland annat den här via Börspodden med Harald Lundén. 

Hoppas ni har en riktigt go söndag!

tisdag 3 april 2018

Trenden är stark i HM!
Det finns många olika sätt att investera. Alla har sin favorit. Många har teknisk analys som sin favorit. Sen lyssnar många på alla experters om säger "gör din egen analys" och därmed lägger de sin egen touch på analysen och vips så har man skapat sin egen framgång. Eller sin egen undergång. Det många är överens om är i alla fall att det är svårt att tajma marknaden. Det borde vara lika svårt att tajma vilken tidsperiod man ska titta på i sin analys. Vi har valt att titta på HM och håll med om att trenden ser stark ut?!

Ni som tittar lite nogrannare ser att vi valt en ganska begränsad tidsperiod vilket enligt oss gör tidsperioden alldeles för kort (en dag) men frågan är vilken period man ska välja? 50 dagar? 200 dagar? 360 dagar? 

Det vi vill komma till är egentligen att teknisk analys till stor del handlar om vilken tidsperiod man väljer att titta på och det gör att analysmetoden är mycket enkel att använda när man i efterhand vill visa hur aktien gått. Hur den kommer gå däremot är ungefär lika svårt med teknisk analys som alla andra modeller som används på börsen. Det man aldrig får glömma är att de som köper och säljer aktier oftast är människor och människor handlar ofta utifrån känslor. Läs mer


söndag 1 april 2018

Bäst i veckan!

Dags för bästa inläggen i veckan:


 • Miljon som mål har gjort det enda rätta och köpt Svolderaktier. Vilket gör övrigt även Aktieflickvännen gjort i veckan. Man får passa på när det är 'rabatt'.

 • Money comboy lyfter ett alltid lika aktuellt ämne: Vad ska skatten gå till? Här skulle vi kunna skriva spaltmeter men det är ni sannolikt inte intresserade av att lyssna. Vi försöker att inte gå in för mycket på det politiska. Med blandat resultat ;).

 • Gustav på Gustavs aktieblogg har tidigare aviserat en kortare paus i sitt bloggande men han har faktiskt valt att avbryta den pausen och skriva om en interbju han gjort med EFN. Intervjun handlar om att investera utomlands. Lyssna på den!

 • Kronan till Miljonen har lånat ut sin blogg till Börstigern. Ett roligt grepp som vi gillar och har ni inte läst det så är det läsrekommendation på det.

 • Investera-pengar skriver om personer som investerat i Spiltan. Det har varit en bra investering och det är inspirerande att läsa.

 • Vi avslutar med att länka till vårt egna inlägg från igår och önskar er just det som inlägget heter: GLAD PÅSK!lördag 31 mars 2018

Glad Påsk
Precis som förra året tänkte vi skicka våra läsare en liten påskhälsning med inrikting på passande investeringar inför påsken!

Sill

Först ut får bli sillen, den kommer från Abba och varumärket ägs av Orkla. De har dessutom Göteborgs Kex, OLWs ostbågar, Kalles,  bland sina varumärken och Orkla har gått förhållandevis dåligt i år och tappat 2,73 % de senaste tre månaderna. Utdelningen är lite av ett ljus dock då den ligger på 3,07 %.


Godis

Cloetta ligger nu nära till hands när man talar godis. Speciellt i Sverige. Cloetta är ett företag som jag faktiskt aldrig ägt eller funderat på att äga. Mycket har berott på att trots att jag älskar godis så har jag upplevt att Cloetta har inte det goda godis som jag äter. Nu när de köpt Candyking så har allt det ändrats och jag tänker om. Cloetta har gått rätt bra i år. med en uppgång på 6,4 %.  Utdelning på 4,77 % är inte dåligt och på de här nivåerna känns de som kanske detn bästa av påskinvesteringarna.

Kyckling

Den mest kända och den senaste tidens mest utskällda kycklingproducent Scandi standard är noterade på Stockholmsbörsen och de senaste tre månaderna har aktien gått från 63 kr till 57,60 kr. Scandi standard har funnits på Stockholmsbörsen sedan 2014 och resan har varit skakig. Det enda som talar för dem förutom att erkänt duktiga Öresund är storägare är det faktum att kycklingkonsumtionen i Sverige beräknas öka i takt med att allt fler väljer bort kött från fläsk och nöt.  En utveckling på -8,57 % de senaste tre månaderna är ingen höjdare och en utdelning på 3,15 % lyfter det hela en aning så avstår i alla fall jag från att köpa.

Påskmust

Det mest klassiska av alla julmustmärken är enligt mig Apotekarnes. Apotekarnes ägs av Carlsberg och vill man köpa aktier där så går det fint att göra på Köpenhamnsbörsen. På det sättet får man även med lite öl i påskinvesteringen och det känns inte helt osannolikt att även den ökar en aning i påskhelgen. Carlsberg B handlas till priset 720 danska kr idag och de delar ut 2,25 %.

Sprit

Har ni inga moraliska betänkligheter så finns vin- och spritföretaget Arcus som nyligen noterades på Oslobörsen. Arcus ägdes tidigare av Ratos men efter noteringen är Ratos andel endast 23 % av bolaget. Noteringskursen i december 2016 var 43 kr och idag handlas Arcus till 44 NKR. Mest kända och bäst lämpade för en påskinvestering av Arcus varumärken är Aalborg och Gammeldansk. Med en utdelning på 3,82 %  och beroendeframkallande produkter känns Arcus inte som en vågad investering.

Lax

här finns det en hel del att välja på faktiskt. Ett exempel är Bakkafrost. Det norska företaget har haft ett bra år hittills på en annars tuff börs med en uppgång på 23,%. De delar ut 3,18 %.

Willys eller Ica

under påsken handlar svensken 70 miljoner ägg och 6 000 ton godis. Ica står för ca 50 % av den marknaden vilket gör att en stor del av påskkonsumtionen hamnar i fickorna på aktieägarna i Ica. Willys/Hemköp/Axfood står för ca 20 % av marknaden och det blir en rejäl slant som hamnar hos deras aktieägare också. Axfood står idag i 140 kr och de delar ut 4,78 %. Även Ica delar ut hyfsat vettigt med sina 3,76 %. 

Skidåkning

för Aktiepappas del är påsken starkt förknippad med skidåkning. På våren är det som bäst att åka skidor. Varmt och soligt på dagen och kallt på natten. I Sverige finns det ett bolag som står för den absoluta merparten av skidanläggningarna nämligen Skistar. Eftersom en i familjen är aktieägare i Skistar brukar vi spara många sköna slantar under påsken tack vare Skistars extremt fina aktieägarförmåner.  Skistar har gått starkt länge och de senaste tre månaderna har inneburit en kursuppgång med 5,73% och de delar ut 3,27 %.

Äggkartonger

På Twitter fick vi tipset om Bröderna Hartmann som tillverkar äggkartonger vilket ger en indirekt exponering mot äggindustrin. Då vi inte hört om Bröderna Hartmann tidigare blev det en del undersöknign för att få en bild av företaget och det visar sig att de stigit med 12,23 % de senaste tre månaderna och att de delar ut 2,71 %. Via SVD Börsplus hittade jag även en artikel som kallar Bröderna Hartmann för "guldägg".

Det visade sig att det är svårt att hitta ett noterat nordiskt bolag som handlar med det mest karaktäristiska när det kommer till påsken; ägg. Dava Foods som äger lantägg ägdes tidigare av ett danskt noterat bolag men är numera avnoterat. Har ni några förslag på påskrelaterade aktier?


Framför allt hoppas vi att ni får en trevlig ledighet och att ovanstående mat och dryck smakar riktigt gott. Glad påsk!

fredag 30 mars 2018

Ibland blir man överraskad
Häromdagen läste vi en lika oväntad som klok tweet på Twitter. Det var en kille som tidigare blockat oss till synes utan anledning. Det i kombination med att vi valt att inte investera i det bolag killen förälskat sig i har gjort att vi helt felaktigt dömt killen. Men precis som resten säger så här vi ibland fel. 

När det gäller att ibland ha fel har vi alltid försökt vara ärliga och skriva om både våra bra och våra dåliga affärer. För det finns ingen (utom möjligen @Vahastu då) som bara gör bra affärer. 

Roligt att läsa om kasinosekten med. Den här vi såklart sett men vi har missat att definiera den som sekt fram tills idag. Dock har vi träffat på mer än en duktig investerare som låtit känslorna för kasinobolagen tagit över. Det kan man kanske förstå då det gått väldigt bra för vissa av dem. 

Vi instämmer i ovanstående citat: 

"Stay humble och glad påsk"Läs mer om våra sämsta affärer