fredag 15 december 2017

Sammanfattning av dagens börsnyheter från Dagens Industri


Som vanligt sammanfattar Dagens industri "det viktigaste" som hänt under dagen. Sjävklart missar de en del men de får med den stora snackisen om HM:s katastrofala  siffror  i alla fall. För er som missat inslaget så kommer det här. De nämner också att HM kommer börja sälja fler varumärken via Alibaba och det är faktiskt en riktigt bra nyhet som dessvärre kommer i skymyndan av de usla försäljningssiffrorna. 

Idag tänkte jag tanken: "fan också, man skulle satsat på Bitcoin istället för HM". 

Trevlig helg!


söndag 10 december 2017

Bäst i veckan!Som vanligt försöker vi avsluta veckan med att ge er en sammanfattning över de allra mest intressanta, nyskapande och roliga inläggen bland ekonomibloggarna. Den här veckan har vi läst om julklappar, fastigheter och biomedicin.

Sparpingvin skriver ett riktigt roligt inlägg om hur man kan köpa julklappar hos sina börsbolag. Arket, HM och Clas Ohlson bland annat. Det visar sig att framförallt Arket har många fina julklappar att köpa. Ett riktigt bra inlägg som vi önskar att vi själva skrivet.

Slimis skriver om ett av börsens bästa fastighetsbolag; Hufvudstaden. De äger bara fastigheter med riktigt bra läge i antingen Stockholm eller Göteborg. 

Frihetsmaskinen skriver om det intressanta ämnet gratispengar. Han gör det vi kallar "en Slimis".

Money for nothing har skrivit om den, enligt mig, helt idiotiska skatterabatten som införts på el-cyklar. "Vad fan får jag för pengarna? Tydligen får du en elcykel" 

En av våra long time favorites inom bloggvärlden är Stefan Thelenius och hans blogg Z2036. Denna vecka har Stefan skrivit om bolaget Boule diagnostics (som Svolder sitter tungt i). Läsvärt! Extra bonus för ordleken i rubriken med.

lördag 9 december 2017

Är Bitcoin verkligen en investering?


Det finns många åsikter om Bitcoin dessa dagar och vi har inte för avsikt att avgöra vilken åsikt som är rätt eller fel. Inte heller har vi för avsikt att peka finger mot någon och säga att de inte är några riktiga investerare. Bitcoin är en valuta som inte tillför något värde likt ett företag som bedriver verksamhet och lämnar en utdelning. Det bör därmed enligt de flesta ses som en spekulation. En fruktansvärt lukerativ spekulation om man varit med den senaste tidens uppgång.

Det finns hur många räkneexempel som helst som visar hur många hundra miljoner man haft nu om man investerat några tusenlappar för ett antal år sedan. Själv sitter vi inte och ät bittra utan vi gläds åt de som gjort sina köp på låga nivåer och därmed tjänat pengar. Det är väldigt få som tjänar pengar utan att göra en chansning och satsa något och vi tycker som sagt att det är roligt när en chansning går hem. En av våra favoritbloggare har satt in en liten summa i Bitcoin. En summa som på en kort tid växt och som nu utgör en försvarlig del av portföljen. Vi säger grattis till Spara klokt.

På Twitter läste vi en intressant Tweet av just Spara klokt och det var: "Den gemene mannen har inte ens hört om Bitcoins.. vänta bara när dem hör om utvecklingen....". Om/när det händer finns risken att kursen rusar ytterligare, det förstår vi såklart. Frågan är hur långt kunskapen och hypen kring Bitcoin kommit? Finns det verkligen någon som ännu inte fått upp ögonen för kryptovalutan som är på allas läppar? När man ägnar dagarna åt att diskutera aktier, investeringar och sparande är det ibland svårt att se hur resten av världen ser på situationen och kanske har Spara klokt rätt i sin tweet. Det vi är säkra på är i alla fall att vi väljer att avstå. Vi köper normalt aktier som delar ut och kryddar det med en och annan IPO men avstår Bitcoin trots att det blir lite lockande när man ser den galna utvecklingen som valutan haft.

Hur ser det ut för våra läsare, investerar/spekulerar ni i Bitcoin?


fredag 8 december 2017

Clas Ohlson köper in sig i Mathem.se

Det svävar en svag doft av desperation över Clas Ohlsons köp av Mathem
Dagen efter att vi publicerat ett inlägg om att Clas Ohlson tappar på börsen av flera olika anledningar kom i morse nyheten att Clas köpt 10 % av Mathem.se för 221 miljoner. Är det klokt eller är det vansinne? Går vi till finanstwitter för att känna av läget inser vi snart att det finns två läger. Dels de som liknar investeringen vid Clas Ohlsons intåg i Dubai för några år sedan och dels de som anser att detta är ett smart sätt att skaffa sig en egen distributionskanal direkt hem till kunderna. Lite likt de planer som vissa klädbutiker har med att erbjuda leverans via bud på några timmar. Använder man google.se och söker på "online direkt till dörren" handlar alla sökresultaten på första sidan om livsmedel i en eller annan form. Först på sidan två finns det en annan träff och det är Lloyds apotek. Övrigt är 100 % livsmedel med mat, restaurang och vin.

Kan Clas Ohlson vara en av de första butikerna som levererar hårda paket direkt till dörren på ett bra sätt kan detta absolut vara ett klokt köp. Tittar vi på pengarna så ser vi att Clas betalade 221 miljoner för 10 % av Mathem. Sätter vi det i relation till när Axfood köpte Mat.se för 554 miljoner känns priset en aning dyrt. Ser vi till de båda företagen ser vi att Mathem är betydlig större och omsätter drygt tre gånger så mycket som Mat.se och inget av de båda företagen tjänar pengar.

 • Omsättning Mathem 976 MSEK
 • Resultat -119 MSEK
 • Pris för 10 % av bolaget 221 MSEK (indikerar ett pris på hela företaget om 2.210 MSEK)

 • Omsättning Mat.se 300 MSK
 • Resultat -76 MSEK
 • Pris för hela företaget 554 MSEK

Själv har jag som sagt svårt att besluta om jag tycker detta är ett klokt eller oklokt beslut. Modigt är det i alla fall och ibland belönar marknaden mod. Hittills idag är Clas upp 0,7 %.Läs mer om Clas Ohlson

Clas Ohlson tappar 19 %
Clas Ohlson går in i Mathem (Affärsvärlden)
Så rika blir Mat.ses ägare (DI digital)


torsdag 7 december 2017

-19 % på en veckaClas Ohlson har tappat rejält den senaste veckan. Frågan är om det är en dipp eller om det är början på ett "HM-ras"? Jag tycker att man kan se många likheter mellan analyserna av de båda svenska retail-bolagen;


 • De växer båda bara till följd av nyöppnade fysiska butiker
 • De delar båda ut bra
 • De är båda välskötta och tjänar pengar (om än mindre än tidigare)
 • De har båda problem med vikande marginaler
 • De anses båda ha problem att ställa om till online-försäljning vilket nästan upplevs som paradoxalt då de båda är riktiga veteraner när det kommer till postorderförsäljning. 

Om den senaste tiden nedgång är en dipp att köpa eller om Clas är en fallande kniv är svår att förutspå men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var sugen att köpa. Under 2016 gjorde jag ett litet i hopp i aktien med hyfsat bra resultat. Köpte då i juni 2016 och klev av efter ett par månader med ca 10 % uppgång.

Jag måste verkligen säga att den här typen av rörelse i den här typen av bolag är något jag tycker om. De tjänar rätt bra med pengar och de har tappat onödigt mycket på en rapport. Uppsidan jag ser är först och främst psykologisk; man ser ofta en liten återhämtning efter den här typen av nedgångar och då kan man eventuellt ta hem en kortsiktig vinst. Och om de står still eller rasar ytterligare kan man alltid glädja sig åt deras utdelning. 

Läsvärda tankar kring Clas Ohlson finns även hos bloggkollegan Petrusko. Vi är inte riktigt överens i frågan kring hurivida detta är ett inyressant investerings-case även om vi är överens i det mesta när det kommer till de faktiska omständigheterna. Även bloggaren Snålgrisen har skrivit ett inlägg i ämnet.
onsdag 6 december 2017

Uppföljning av Swedish Wealth Institute”Vi lyckades bygga vårt varumärke till den nivån att investerare började kontakta oss och pengar slutade vara ett problem”


Känner ni igen orden från vårt inlägg här på bloggen den 22 april 2017.   Det var grundaren och vice VD av Swedish Wealth Institute som uttryckte de bevingade orden i ett youtubeklipp som vi länkade till i vårt tidigare inlägg om Swedish Wealth Institute. Efter att ha fått ett tips från an av våra vänner på Twitter vid namn Aktieproffset har vi nu sett SWI:s senaste årsredovisning. Första och senaste och möjligtvis sista årsredovisning med för det verkar inte gå så bra som Daniel Wood verkar vilja ge sken av. Vid en kontroll hos Kronofogden visar det sig dessutom att Swedish Wealth Institute har 2 st betalningsförelägganden registrerade hos myndigheten. De är betalda men detta först efter att de gått hela vägen och hamnat hos Kronofogden. Det är ingen merit direkt.

Omsättningen på 935.000 kr är i och för sig oroväckande då det innebär att många har gått på deras kurser och event. Event som enligt mig inte är värda att betala för alls och om pengarna kommer från någon som hoppat på deras investeringar blir jag verkligen orolig. På sina 935.000 kr har SWI i alla fall lyckats göra en förlust på 180.000 kr, vinstmarginalen är -20 % och soliditeten är 10 %.  10 % soliditet innebär en skuldsättningsgrad på 90 %. Inget vidare kan man säga.  Information om Swedish Wealth Institute och dess årsredovisning finns både här på Merinfo.se och på Allabolag.se  Detta verkar inte bromsa deras iver att få andra personer att investera i deras bolag. De har satt upp en ny sajt som Heter Global Capital Family och som verkar samla alla deras bolag: Swedish Wealth Institute, Sheldonwood International Completed Connections och Completed Research. Alla erbjuder ”investments” för investerare och alla är kopplade till Swedish Wealth Institute. Intressanta namn på företagen med: Global Capital Family; Globala kanske de är och de är en familj men något vidare kapital verkar det inte finnas. Samma med Swedish Wealth Institute; de verkar vara svenskar även om de talar bra engelska och det de har kan kanske med lite god vilja liknas med ett intstitut. Men någon wealth kan vi inte hitta.

Senast bodde våra ”real estate investors” i en lägenhet i Järfälla. Nu verkar de ha flyttat till en liten stuga i orten Bro. Närmare bestämt hit till Kevans stugby. (Jag rekommenderar verkligen att ni tittar till Kevans stugby i föregående länk.)  Inte heller flytten till Kevans stugby ger direkt sken av att familjen Wood är en så förmögen och framgångsrik fastighetsinvesterare som de själva vill ge sken av. Stugorna i området där kostar mellan 300.000 kr och 700.000 kr. Statistik går att se via Booli.se.

Vi skulle kunna sluta oss till att det vi gissade i vårt förra inlägg om Swedish Wealth Institute, nämligen att de är ett företag som inte riktigt håller vad de lovar, verkar stämma. De är alltså inte vad de utger sig för att vara: ”Swedens number one network forentrepreneurs and investors”.   Och vi vill å det bestämdaste råda er som läser bloggen att tänka er för både en och två gånger innan ni väljer att samarbete med eller investera i detta företag eller i/med några av personerna bakom det. Vi kommer alltså inte hoppa på varken SWI eller Sheldon Wood internationals erbjudanden om att investera i något alls. Speciellt inte i fastigheter som de försöker sälja in i detta klipp. (Notera gärna det skrynkliga lakanet de hängt upp i bakgrunden)


Disclaimer:


Vi kommer som sagt aldrig i livet investera eller boka upp oss på någonting som har med detta företag eller dessa personer att göra och om någon annan vill slösa sina pengar på detta så rekommenderar vi er att läsa på ordentligt först! Om ni sedan vill investera så är det såklart upp till var och en.Fler inlägg om Swedish Wealth Institute

Swedish Wealth Institute - vilken bluff!

måndag 4 december 2017

FlexQube – tecknar!FlexQube utvecklar och bygger ett system för att hantera industriprodukter. Systemet är flexibelt och enkelt att anpassa till olika verksamheter. Systemet utgår från en speciell vagn som byggs om och på för att kunna passa till olika delar av produktionen. Byggnadsdelarna kan återanvändas och byggas om på flera sätt vilket ger vinster i ergonomi, säkerhet och ekonomi. Kort sagt ett smart system som ligger rätt i tiden. I takt med e-handel och automatisering av industri och lager känns det som om FlexQube ligger bra positionerade med sin produkt.

Titta gärna på filmen för att se hur FlexQubes system kan användas. 

FlexQubes kan imponera med riktigt stabila kunder som Autoliv, Schneider Electric, Scania, Dräxlaimer mfl.

Fakta om FlexQube

 • VD Anders Fogelberg
 • Teckningskurs 30 kr
 • Sista dag att teckna 5 december (i morgon)
 • Första handelsdag 14 dec (preliminär)
 • Minsta teckningspost 200 aktier
 • Börs First North
 • Storlek på erbjudandet 40 miljoner SEK
 • Huvudägare  De tidigare ärna Christian Thiel, Per Augustsson, Anders Fogelberg och Ulf Ivarsson har via sina bolag åtagit sig att teckna 28,9% av aktierna i erbjudandet. Didner & Gerge har åtagit sig att teckna 24,2 % av aktierna i bolaget. 


Eftersom FlexQube har valt Avanza som samarbetspartner i noteringen gissar vi att man har bäst chans att få tilldelning om man tecknar via dem. Detta kommer sannolikt att förnekas från såväl Avanza som från företaget i fråga men vi vågar ändå gissa på att chanserna är bättre att få tilldelning om man tecknar via dem. Rätt eller fel får som vanligt framtiden utvisa.

Själv väljer vi att teckna en liten post i IPO:portföljen och anledningen till att vi tecknar beror till största delen på att Didner & Gerge har vårt förtroende och vi gör det helt enkelt lätt för oss och tar rygg på dem.
Fler artiklar om IPO:er

Lär känna FlexQube

Börsaktuella FlexQube besökte Philip och Nicklas i Avanza play

Ni som följer killarna på Avanza play har säkert sett den här intrevjun men för er som missat den kommer här en länk till den. Intressant att höra VD berätta om Flexqube och besvara frågor. Vi kommer självklart teckna en liten post i FlexQube.


söndag 3 december 2017

Veckans bästa bloggar

Även om den gångna veckan har varit full med jobb och familjebestyr så har vi självklart samlat våra favoritbloggare till er. Hoppas ni gillar det ni läser.

Egon Investor är en gammal bloggvän som nu har nått milstolpen 55 % av sina månatliga kostnader täcks av utdelningar. Riktigt snyggt jobbat Egon!

Gustavs aktieblogg har i vanlig ordning lyft fram en lite udda investering. Den här gången handlar det om Sweden care som tillverkar hälsoprodukter för djur. Riktigt kul att följa Gustavs blogg som alltid hittar intressanta investeringar som man nästan aldrig hittar någon annanstans.

Per Penning är en annan bloggare som ofta skriver läsvärda inlägg. I veckan skriver han om Julen och allt vad den för med sig. Att åka bort över julen är ingen dålig idé alls om ni frågar oss. Det testade vi förra året med gott resultat.

Daniel investerar skriver ett kort men väldigt intressant inlägg om att nya ISK-skatten fortfarande är billig. Billigare än skatten på ett traditionell aktiedepå i alla fall. Därmed inte sagt att vi tycker om varken Ulla eller hennes ostkrokar (bågar).

Snålcoachen skriver ett mycket klokt inlägg om att leva rikt men sparsamt. Två ämnen som vi brinner för.

Utdelningsseglaren skriver om en epokavgörande dag som infaller den 19 januari. Det är den dag han slutar jobba på fast basis. Grattis säger vi!

Har ni några andra favoriter får ni jättegärna tipsa om det i kommentarsfältet.